Prešovský samosprávny kraj má na rok 2006 schválený vyrovnaný rozpočet

08.10.2005 Prešov

Prešov 7. októbra (TASR) - Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na rok 2006 vyrovnaný rozpočet - v príjmovej aj výdavkovej časti po 3,4 m...
Prešov 7. októbra (TASR) - Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na rok 2006 vyrovnaný rozpočet - v príjmovej aj výdavkovej časti po 3,4 miliardy Sk.

Znamená to, že v porovnaní s tohtoročnými majú byť budúcoročné príjmy vyššie o viac ako 213 miliónov Sk. Výdavky budú vyššie o bezmála 145 miliónov Sk.
Vedúca odboru financií a správy majetku Úradu PSK Mária Holíková konštatovala, že návrh rozpočtu vypracovali v závislosti od predpokladaných príjmov PSK, ktorými budú dotácie zo štátneho rozpočtu, daňové a vlastné príjmy a tzv. mimorozpočtové prostriedky. Štátne dotácie v predpokladanom objeme asi 1,5 miliardy Sk použijú na financovanie prenesených kompetencií krajskej samosprávy. Okrem troch miliónov sú všetky ostatné určené pre oblasť regionálneho školstva v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Originálne kompetencie bude PSK financovať výnosmi z dane z príjmov fyzických osôb a z dane z motorových vozidiel. Ide o celkovú sumu viac ako 1,8 miliardy Sk, pričom sa ráta s výberom dane z motorových vozidiel vo výške 260 miliónov Sk.
Poslanci schválili 100 miliónov Sk ako účelovú dotáciu právnickým a fyzickým osobám poskytujúcim sociálne služby s výnimkou opatrovateľstva a 6 miliónov Sk ako členský príspevok pre Agentúru regionálneho rozvoja PSK.
Hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko v stanovisku k rozpočtu upozornil, že v podmienkach tohto vyššieho územného celku absentuje interná smernica o zásadách tvorby, schvaľovania a zmien rozpočtu PSK. Chýba teda dokument o určovaní rámcového postupu pri zostavovaní rozpočtu PSK na kalendárny rok. Nie sú prijaté ani interné zásady rozdeľovania kapitálových prostriedkov s konkrétnymi kritériami, ktoré by eliminovali rôzne riziká a vytvorili by stabilné pravidlá pre transparentné a spravodlivé rozdeľovanie finančných zdrojov. Všetky ostatné interné smernice PSK má.
 

Vyberte región

mark